top of page

Dilemmaspil og samtaletræning med skuespillere

Et gammelt kinesisk ordsprog siger:

"Det jeg hører, glemmer jeg!"

"Det jeg ser, husker jeg!"

"Det jeg gør, forstår jeg"

 

Når I arbejder med skuespillere, så får alt det gruppen har talt om og diskuteret en ekstra kropslig og følelsesmæssig dimension. Enten ved at skuespillernes spil anskueliggør emnet og problematikken - "Det jeg ser, husker jeg!" – eller at jeres egen aktive medspillen overfor en skuespiller bevirker, at det I har beskæftiget jer med bliver kropsliggjort og erfaret af hver enkelt deltager på et dybere plan - "Det jeg gør, forstår jeg".

 

Udover det bringer skuespillere ny energi og humor med ind i kursuslokalet, så vi griner endnu mere, mens vi lærer. Skuespillernes arbejde med sig selv er kropslig og praksisorienteret, og den tilgang til kommunikation og samtaler bringer de også med sig – så fokus bliver endnu mere på praksis. Spørgsmål som: ”Hvordan gør vi det her i hverdagen?”, ”Hvordan kunne jeg så gøre, når hun ikke svarer mig?”, ”Hvad kunne der ske, hvis jeg sætter mig ned, i stedet for at stå op mens vi taler om det her?” og mange flere får meningsfyldte svar, når I prøver det af overfor en skuespiller.

 

Skuespillere kan nogle gange opløse det hierarki, der næsten altid er mellem mig som underviser og gruppen – hvor lille den end er – og ”med træsko på” gå direkte til kernen af det vi beskæftiger os med. Alt i alt bidrager brugen af skuespillere i undervisningen til en højere, dybere og mere kreativ læring.

 

 

 

 

Birgitte Ohsten
Meningsfulde og involverende samtaler

 

 

    
bottom of page